Θεσμικό Πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης |
Στην Ελλάδα, η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών στα ΤΕΙ αποτελεί επί μακρόν θεσμοθετημένο τμήμα των προγραμμάτων σπουδών. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 1404/83 για τη «Δομή και λειτουργία των Τ.Ε.Ι.», καθιερώνεται για πρώτη φορά, η Πρακτική Άσκηση, ως αναπόσπαστο τμήμα των σπουδών και περιλαμβάνεται στο 8ο εξάμηνο σπουδών. Η Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου. Η οργανική αυτή ένταξη της πρακτικής άσκησης ως μέρος του διδακτικού έργου και συνεπώς αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος σπουδών, χαρακτηρίζει τη βαρύτητα και τη σημασία που έχει ο θεσμός αυτός για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) υπ' αριθ. 174/85 (ΦΕΚ 59/τ.Α' /29-3-85) για την «Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Τ.Ε.Ι.», εισάγεται το πλαίσιο της οργάνωσης αλλά και εποπτείας και αξιολόγησης της πρακτικής άσκησης. Πιο συγκεκριμένα στο αναφερθέν Π.Δ.:
Σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν.1566/85 (ΦΕΚ 167/τ. Α'/30-9-85) καθορίζεται ο τρόπος της αποζημίωσης των ασκουμένων φοιτητών. Ειδικότερα για το ύψος της αποζημίωσης καθώς και άλλα παρεμφερή θέματα έχουν δοθεί διευκρινήσεις μέσω εγκυκλίων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Υπουργείου Εργασίας. Τέλος, με το Π.Δ. υπ' αριθ. 483/13-11-84 (ΦΕΚ 173/τ.Α' /13-11-84) ορίζονται διευκολύνσεις που παρέχονται γενικά στους εργαζόμενους φοιτητές των Τ.Ε.Ι., στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση. Συνοψίζοντας, το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την Πρακτική Άσκηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας (ΤΕΙ), περιλαμβάνει τα εξής:
Στο θεσμό της ΠΑ, προβλέπεται μια συμβολική αμοιβή του ασκούμενου, η οποία έχει θεσπισθεί, κυρίως για λόγους ρεαλιστικής προσομοίωσης, των πραγματικών συνθηκών εργασίας, παρά ως πραγματική αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η αμοιβή αυτή, για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει ορισθεί στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ορίζεται, από την τρέχουσα Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ στους δημόσιους φορείς απασχόλησης ορίζεται σε 176,08 € το μήνα (εφόσον πρόκειται για θερμοθετημένη θέση πρακτικής άσκησης). Για τον τρόπο αμοιβής της πρακτικής άσκησης φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών Τ.Ε. μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, δείτε αναλυτικά τους όρους που περιλαμβάνονται στην Ειδική Σύμβαση Εργασίας ΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ για τον Ιδιωτικό Τομέα Ο ασκούμενος φοιτητής/τρια, εκτός από το δικαίωμα της αποζημίωσης και της ασφάλισής του, έναντι επαγγελματικού κινδύνου, δεν αποκτά κανένα άλλο δικαίωμα, εργασιακής ή συνταξιοδοτικής μορφής, δεν δικαιούται δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, ούτε επίδομα κανονικής άδειας. |