Εργαστήρια Συμβουλευτικής ΓΠΑ ΤΕΙ ΔΜ
banner praktiki symvouleytiki

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δράσεων συμβουλευτικής, υλοποιεί μια σειρά συμβουλευτικών εργαστηρίων.

 

ΔΕΙΤΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ...

cv praktiki tei of western macedonia                

                                                   

interview techniques tei of western macedonia

Βιογραφικό σημείωμα europass

Κατεβάστε εδώ το Πρότυπο Βιογραφικό Σημείωμα

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Συνοδευτική Επιστολή

Τι είναι και τι εξυπηρετεί η συνοδευτική επιστολή:

Είναι το μέσο για να εναρμονίσετε το βιογραφικό σας σημείωμα με την υπό διεκδίκηση θέση. Δίνει την ευκαιρία να κάνετε συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του εαυτού και των προσόντων σας που δημιουργούν το συγκριτικό σας πλεονέκτημα για τη θέση αυτή. Περιγράφει, δηλαδή, τι έχετε να προσφέρετε και τι σας ενδιαφέρει να αποκομίσετε από την δραστηριότητά σας αυτή.

Οδηγίες για τη σύνταξη της συνοδευτικής επιστολής:     

1. Απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο της επιχείρησης.
Είναι σημαντικό η επιστολή να αφορά σε αυτόν που είναι υπεύθυνος για την πρόσληψη. Εάν δεν γνωρίζετε το όνομά του χρησιμοποιήστε τουλάχιστον τον τίτλο του και την διεύθυνση της φυσικής του έδρας.
               
2. Αναφέρει τη θέση και την πηγή.
Βοηθήστε τον παραλήπτη να καταλάβει για ποια θέση ενδιαφέρεστε και ποιος ή τι σας παρέπεμψε ή σας πληροφόρησε για τη θέση αυτή. Αν η θέση δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά επικοινωνείτε από γενικό ενδιαφέρον για απασχόληση στην εταιρία, προσδιορίστε το είδος της εργασίας που επιθυμείτε.
               
3. Δείχνει ότι δεν είναι το αγαπημένο σας χόμπι.
Αναφέροντας στοιχεία και γενικές πληροφορίες για την εταιρία τους, παρουσιάστε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για αυτήν, αποτρέποντας τους αναγνώστες από την σκέψηότι η αποστολή βιογραφικών σημειωμάτων είναι το αγαπημένο σας σπορ.
              
4. Παρουσιάζει συγκεκριμένη πρόταση.
Προσπαθήστε να αναφέρετε ξεκάθαρα ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σας ταιριάζουν με τη θέση αυτή, τι σκέπτεστε ότι μπορείτε να προσφέρετε και τι προσδοκάτε από τη θέση αυτή, αποφεύγοντας να αναφέρετε αποδοχές, εκτός αν αυτό σας ζητηθεί.
            
5. Έχει τυποποιημένη επαγγελματική μορφή.
Διατηρήστε το προσωπικό σας στυλ αλλά μην ξεχάσετε να περιοριστείτε στο μέγεθος και τη φόρμα μιας τυποποιημένης επαγγελματικής επιστολής. Φροντίστε τα ορθογραφικά σας λάθη, την ποιότητα του χαρτιού και της εκτύπωσης και φερθείτε επαγγελματικά: μη βασιστείτε στη μνήμη σας, αλλά κρατήστε ένα αντίγραφο.

Οι περισσότερες συνοδευτικές επιστολές ακολουθούν μια βασική μορφή.

Χρησιμοποιήστε το παρακάτω παράδειγμα για να συντάξετε τη δική σας επιστολή.

--------------------------

Το όνομά σας
Η διεύθυνσή σας
Πόλη, ταχ. κώδικας

Τόπος, ημερομηνία της επιστολής

Όνομα εργοδότη
Τίτλος εργοδότη
Όνομα εταιρίας / φορέα
Διεύθυνση εταιρίας / φορέα
Πόλη, ταχ. κώδικας

Αγαπητέ κε., ή Αγαπητή κα. (το όνομα του εργοδότη)

Εισαγωγή: Εξηγήστε για ποιο λόγο γράφετε. Προσδιορίστε τη θέση την οποία διεκδικείτε και αναφέρετε την πηγή από την οποία πληροφορηθήκατε για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας ή το όνομα αυτού που σας τη σύστησε. Δείξτε το ενδιαφέρον σας για την εταιρία ή το φορέα, στον οποίο απευθύνεστε.

Κυρίως γράμμα: Εξηγήστε στον εργοδότη τι μπορείτε να κάνετε. Στο σημείο αυτό έχετε την ευκαιρία να υπογραμμίσετε προσόντα και ικανότητές σας που συνδέονται με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Παραπέμψτε τον εργοδότη σε δεξιότητες που αναφέρετε στο βιογραφικό σας σημείωμα και προσπαθήστε να συσχετίσετε όσο καλύτερα γίνεται το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό σας υπόβαθρο με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Επίλογος: Ζητήστε συνάντηση για προσωπική συνέντευξη, προτείνοντας μια μέρα ή ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα είστε διαθέσιμος. Σιγουρευτείτε ότι έχετε γράψει έναν αριθμό τηλεφώνου, στον οποίο μπορούν να σας βρουν ή να σας αφήσουν μήνυμα. Μπορείτε ακόμη να αναφέρετε ότι θα τηλεφωνήσετε ο ίδιος για να μάθετε νέα τους. Τέλος, ευχαριστήστε προκαταβολικά τον υπεύθυνο για το χρόνο που πρόκειται να διαθέσει για να διαβάσει το βιογραφικό σας σημείωμα.

Με εκτίμηση

Η υπογραφή σας
Το όνομά σας δακτυλογραφημένο

Συνημμένα: κατάλογος με τα υπόλοιπα έγγραφα που συμπεριλαμβάνετε στο φάκελο (π.χ. βιογραφικό σημείωμα, συστατικές επιστολές κ.α.)

 

Κον Παπαδημητρίου

Υπεύθυνο του Τμήματος Προσωπικού

Εταιρία.....

Θεσσαλονίκη

                                           

15 Ιουνίου 1998

Μαρία Παπαδοπούλου

Μητροπόλεως, ........

546 22 Θεσσαλονίκη

 

Κύριε,

 

Σε συνέχεια της αγγελίας σας, όπου ζητάτε ένα άτομο για το τηλεφωνικό σας κέντρο, σας στέλνω σήμερα το βιογραφικό μου σημείωμα, δηλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον μου για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης.

 

Είμαι απόφοιτη Λυκείου, γνωρίζω άπταιστα την Γερμανική γλώσσα, έχω γνώσεις της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο προφορικής έκφρασης και γνωρίζω καλά τον χειρισμό Η/Υ σε ότι αφορά την επεξεργασία κειμένου σε πρόγραμμα WINDOWS 95. Πιστεύω ότι τα προσόντα αυτά, σε συνδυασμό με την εργατικότητά μου και τις ικανότητες έκφρασης και επικοινωνίας, με καθιστούν ικανή να ανταποκριθώ με επιτυχία στις ευθύνες της θέσης.

 

Παρακαλώ δεχθείτε να με συναντήσετε. Θα βρίσκομαι καθημερινά 9.00-14.00 στο τηλέφωνο..........

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

 

                                                     Υπογραφή

Κον Παπαδημητρίου

Υπεύθυνο του Τμήματος Προσωπικού

Εταιρία.....

Θεσσαλονίκη

                                           

15 Ιουνίου 1998

Μαρία Παπαδοπούλου

Μητροπόλεως, ........

546 22 Θεσσαλονίκη

 

Ερευνώντας για την επιχείρησή σας, έμαθα ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά, ανοίγοντας και υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Επειδή θα ήθελα να εργαστώ σε μια δυναμική επιχείρηση, ενδιαφέρομαι για τη θέση του βοηθού λογιστή. 

 

Πιστεύω ότι η εκπαίδευσή μου στην λογιστική, αλλά και οι πρόσφατες επιμορφώσεις μου στη νέα τεχνολογία -ηλεκτρονικά λογιστικά πακέτα- μπορούν να συμβάλλουν θετικά στις εργασίες της εταιρίας σας

 

Συνημμένα σας στέλνω το βιογραφικό μου σημείωμα, όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε για τις προηγούμενες εκπαιδεύσεις και τις επαγγελματικές μου εμπειρίες.

 

Σας παρακαλώ να μου δώσετε την ευκαιρία να σας συναντήσω. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου καθημερινά από τις 8.00 εώς τις 15.00 στο τηλέφωνο..............

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

 

                                       Υπογραφή

Ιωάννα Λαμπροπούλου
Κομνηνών 14
Θεσσαλονίκη, 57013

Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 1997

Μαργαρίτα Ανδρέου
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων
Βιβλιοπωλείο - Gallery "Η ΠΑΝΔΩΡΑ"
Τσιμισκή 45
Θεσσαλονίκη, 54631

Αγαπητή κα. Ανδρέου

Ενδιαφέρομαι για τη θέση της υπευθύνου της Gallery στο Βιβλιοπωλείο - Gallery "Η ΠΑΝΔΩΡΑ" που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στις μικρές αγγελίες της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" (τεύχος 15ης Οκτωβρίου, 1997). Καθώς έψαχνα μια ευκαιρία σαν κι αυτή εδώ και καιρό, πιστεύω ότι οι γνώσεις και οι ικανότητές μου μού επιτρέπουν να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις αυτής της θέσης.

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και τον Ιανουάριο του 1999 ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην ιστορία της τέχνης. Στο βιογραφικό σημείωμα που σας στέλνω μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα ειδικά μαθήματα που έχω παρακολουθήσει και τις εργασίες που ολοκλήρωσα στην ευρωπαϊκή και ελληνική ζωγραφική. Επίσης, σας αναφέρω ότι ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια εργάστηκα για ένα χρόνο στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., όπου εξυπηρετούσα φοιτητές και ήμουν υπεύθυνη για το δανεισμό και την αρχειοθέτηση των βιβλίων. Πιστεύω ότι η συνύπαρξη ενός βιβλιοπωλείου με μια Gallery αποτελεί για μένα τον πιο κατάλληλο εργασιακό χώρο στον οποίο μπορώ να προσφέρω δημιουργικά τις γνώσεις και τις ικανότητές μου.

Θα επιθυμούσα να επικοινωνήσω μαζί σας στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσουμε μια πιθανή ημερομηνία για συνέντευξη. Αν θέλετε μπορείτε να με βρείτε ή να μου αφήσετε μήνυμα στο τηλέφωνο: 123.456. 
Σας ευχαριστώ.

Με εκτίμησηΣυνέντευξη Επιλογής

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Η συνέντευξη με τον εργοδότη, ή εκπρόσωπό του, ή από επιτροπή, είναι ένας από τους τρόπους επιλογής προσωπικού. Η συνέντευξη επιλογής είναι μια διαδικασία αξιολόγησης από πλευράς του εργοδότη που συνήθως όμως βοηθά και τις δύο πλευρές (εργοδότη-υποψήφια) γιατί δίνει την δυνατότητα:

 

 • Στον μεν εργοδότη να διευκρινίσει σημεία του βιογραφικού μου σημειώματος, αλλά και να αξιολογήσει πλευρές της προσωπικότητάς μου.
 • Σε μένα δε να γνωρίσω το περιβάλλον εργασίας, τον εργοδότη ή στελέχη της επιχείρησης, να παρουσιάσω τον εαυτό μου και να πείσω για τις δυνατότητές μου, να ανταποκριθώ στις ανάγκες της επιχείρησης και στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης εργασίας.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 • Αποφασίστε για ποια ακριβώς θέση / επιχείρηση ενδιαφέρεστε.
 • Συγκεντρώστε πληροφορίες για τη μελλοντική θέση / επιχείρηση / εργοδότη
 • Πληροφορηθείτε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης έτσι ώστε να μπορείτε να προωθήσετε κατάλληλα τον εαυτό σας σ' αυτήν.
 • Προετοιμάστε κάποιες ερωτήσεις ή απορίες σας σχετικά με τη θέση, για την οποία ενδιαφέρεστε, έτσι ώστε να δείξετε το ενδιαφέρον σας γι' αυτήν.
 • Ξαναδιαβάστε το βιογραφικό σας και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας για πιθανές ερωτήσεις επάνω σ' αυτό.
 • Φανταστείτε τον εαυτό σας ήρεμο, με αυτοπεποίθηση, ώριμο και ευχάριστο και προβάλλετε αυτά τα χαρακτηριστικά. Εξασκηθείτε με τη βοήθεια φίλων.
 • Επιβεβαιώστε τον ακριβή τόπο και χρόνο για τη συνέντευξη και πηγαίνετε εγκαίρως.
 • Έχετε μαζί σας αντίγραφα του βιογραφικού σας, ακόμη και αν έχετε ήδη καταθέσει το βιογραφικό σας από πριν στο συνεντευκτή.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 

 

Τι πρέπει να κάνω

 

 •      Να είμαι συνεπής στην ώρα της συνάντησης.
 •      Εμφάνιση: καθαρή, επιμελημένη & κατάλληλη για το περιβάλλον στο οποίο απευθύνομαι.
 •    Να έχω ένα ειλικρινές χαμόγελο πριν από τον πρώτο χαιρετισμό και η χειραψία μου να είναι θερμός/-ή και ειλικρινής. Αυτό δείχνει άνθρωπο με εμπιστοσύνη στον εαυτό του
 •      Να περιμένω να μου προσφερθεί καρέκλα πριν καθίσω. Να καθίσω άνετα με μια ελαφρά κλίση προς τα εμπρός.
 •     Να είμαι συγκεντρωμένος/-η στην συζήτηση. Να βλέπω τον συνομιλητή μου στα μάτια (όχι επίμονα) και με την έκφρασή μου να του δείχνω ότι παρακολουθώ τι μου λέει.
 •     Να προσπαθήσω να κάνω μια εκτίμηση του συνομιλητή μου, αν είναι φιλικός ή εχθρικός, αν είναι ηγετικός ή όχι, αν θέλει να μιλά ή αν προτιμά να ακούει.
 •      Να τονίσω τα προσόντα μου και να τα συσχετίσω με τις απαιτήσεις της θέσης που ζητώ.
 •      Να ξέρω τι θέλω.
 • Να είμαι έντιμος/-η και ειλικρινής. Οι υπερβολές και τα ψέματα μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του συνομιλητή μου (Να θυμάμαι αυτά που αναφέρω στο βιογραφικό μου)
 • Να κάνω και εγώ ερωτήσεις εκφράζοντας έτσι το ενδιαφέρον μου για την θέση.
 • Να διατηρώ την ψυχραιμία μου και να δείχνω αυτοπεποίθηση όποια κι αν φαίνεται να είναι η έκβαση της συνέντευξης.
 •      Να ευχαριστήσω το συνεντευκτή για το χρόνο που μου διέθεσε.

 

Τι δεν πρέπει να κάνω

 

 1. Δεν μασώ τσίχλα.
 2. Δεν απαντώ με ένα απλό "ναι" ή "όχι". Εξηγώ την απάντησή μου χωρίς όμως να φλυαρώ ή να ξεφεύγω από το θέμα.
 3. Δεν μιλώ πολύ γρήγορα.
 4. Δεν ρωτάω από την πρώτη συνέντευξη για μισθό, διακοπές κτλ.
 5. Δεν καπνίζω ακόμη και αν μου προσφερθεί.
 6. Δεν κριτικάρω προηγούμενους εργοδότες.
 7. Αν έχω την εντύπωση ότι η συνέντευξη δεν πάει καλά, δεν αφήνω την εντύπωση αυτή να με αποθαρρύνει. Υπάρχει περίπτωση ο συνεντευκτής να ενδιαφέρεται πραγματικά για τις δυνατότητές μου και να θέλει να ελέγξει τις αντιδράσεις μου σε δύσκολες καταστάσεις.
 8. Αν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποφασίσω ότι η θέση αυτή δεν με ενδιαφέρει, δεν τα παρατώ και συνεχίζω τη συνέντευξη κανονικά. Είναι μια ευκαιρία για να αποκτήσω εμπειρία. 

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

 

 • Αξιολογώ την απόδοσή μου στην συνέντευξη όσο γίνεται πιο έγκαιρα
 • Εντοπίζω τα σημεία στα οποία χρειάζομαι βελτίωση και σχεδιάζω πως θα βελτιωθώ
 • Ενημερώνω τα άτομα (αν υπάρχουν) που με συνέστησαν για το αποτέλεσμα και τους απευθύνω τις ευχαριστίες μου
 • Αν δεν μου προσφέρθηκε τελικά η θέση προσπαθώ να μάθω με ευγενικό τρόπο γιατί;

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

 

 1. Καταλάβετε τι είναι αυτό που σας ρωτάνε στην πραγματικότητα

 

Μπορούμε να βασιστούμε πάνω σου;

 

Είσαι καλός εργαζόμενος;

 

 1. Απαντήστε σύντομα και με έναν μη καταστροφικό τρόπο

 

Παραδεχτείτε τα γεγονότα αλλά παρουσιάστε τα σαν πλεονεκτήματα, όχι μειονεκτήματα

 

 1. Απαντήστε στην πραγματική "ανησυχία" παρουσιάζοντας τις ικανότητες σας!

Συνηθισμένες ερωτήσεις κατά την προσωπική συνέντευξη

 1. "Μιλήστε μου για τον εαυτό σας."
 2. "Ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά σας;"
 3. "Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;"
 4. "Ποιο είναι το ιδανικό επαγγελματικό περιβάλλον για σας;"
 5. ‘’Περιγράψτε την ιδανική εργασία για σας’’
 6. ‘’Τι σας κάνει να νιώθετε άνετα και τι δυσάρεστα στο περιβάλλον εργασίας;’’
 7. ‘’Τι προσδοκάτε από την εργασία και με ποια σειρά τα αξιολογείτε;’’
 8. "Γιατί αφήσατε την προηγούμενη εργασία σας;"
 9. ‘’Τι θα έλεγαν για σας οι προηγούμενοι εργοδότες σας;’’
 10. "Τι σας παρακίνησε για να ζητήσετε αυτή τη θέση;"
 11. "Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;"
 12. "Με ποιους τρόπους νομίζετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε στην επιχείρηση από τη θέση αυτή;"
 13. "Ποιες είναι οι εξωακαδημαϊκές σας δραστηριότητες και τι έχετε μάθει από αυτές;"
 14. ‘’Πώς αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο σας;’’
 15. "Γιατί να επιλέξουμε εσάς για τη θέση αυτή και όχι κάποιον άλλο;"
 16. "Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο και τι λιγότερο στη θέση που σας προσφέρουμε;"
 17. "Με τι μισθό θα ήσασταν ευχαριστημένος;"
 18. "Αν σας προσφέρουν μια καλύτερη θέση, ενόσω εργάζεστε στην εταιρεία μας, τι θα κάνετε;"
 19. "Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε στις προηγούμενες δουλειές σας; Πώς τα λύσατε;"
 20. "Αν ξεκινούσατε τη σταδιοδρομία σας / τις σπουδές σας από την αρχή τι αλλαγές θα κάνατε;"
 21. ‘’Πώς νομίζετε ότι συνδέονται οι ακαδημαϊκές γνώσεις  με την επιχειρηματική δράση;’’
 22. ‘’Πως σχετίζεται η προηγούμενη σας εμπειρία με τη συγκεκριμένη θέση;’’
 23. "Τι γνωρίζετε για τη θέση αυτή;"
 24. "Τι σας άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο από τις προηγούμενες ενασχολήσεις / δουλειές σας;"
 25. "Είσαστε διατεθειμένος να κάνετε επαγγελματικά ταξίδια; Πώς αυτό θα επηρεάσει τη δουλειά σας;"
 26. "Κατά πόσο πιστεύετε ότι οι σπουδές σας στο πανεπιστήμιο σας έχουν προετοιμάσει για μια σταδιοδρομία;"
 27. ‘’Πώς νομίζετε ότι σας βλέπουν οι άλλοι;’’
 28. ‘’Θεωρείτε σπουδαιότερη την επαγγελματική εμπειρία ή τις σπουδές;’’
 29. ‘’Προσδιορίστε τι σημαίνει για σας επιτυχία και τι ευτυχία’’
 30. ‘’Περιγράψτε τα τρία πιο σημαντικά σας επιτεύγματα’’
 31. ‘’Περιγράψτε τις τρεις μεγαλύτερες αποτυχίες σας’’
 32. ‘’Αν δεν εργαστείτε εδώ τι άλλο θα θέλατε να κάνετε;’’
 33. ‘’Μαθαίνετε από τα λάθη σας;’’
 34. ‘’Πώς ενεργείτε κάτω από πίεση;’’
 35. ‘’Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;’’Βιογραφικό Σημείωμα

syntaksh viografikou

 

Το αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα

 

Πολλοί από εμάς αφιερώνουν αρκετό χρόνο και κόπο κατά τη συγγραφή του cv και του cover letter τους θεωρώντας το μέγιστης σπουδαιότητας, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί ένα φύλλο χαρτί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή. 
Η αλήθεια είναι ότι ένα σωστά γραμμένο βιογραφικό, έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει τον αρχικό σκοπό του – να δώσουμε μια πρώτη συνέντευξη, αλλά και στη συνέχεια να βοηθήσει στην τελική επιλογή. Στη σειρά των άρθρων «το αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα», θα παραθέσουμε μια σειρά συμβουλών με αυτό τον σκοπό ως γνώμονα. 

 

Σχεδιάζοντας το δικό σας cv, δώστε όλη σας την προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:

 

Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Δεν πρέπει να στέλνουμε ποτέ ένα βιογραφικό σημείωμα χωρίς την συνοδευτική του επιστολή. Δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να συντάξουμε μια επιστολή, και επομένως θα έχουμε πρόβλημα γραπτής επικοινωνίας σε περίπτωση πρόσληψης μας. Το ιδανικό πάχος των γραφόμενων μας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3/4 της σελίδας. Οι παράγραφοι του cover letter είναι κατά σειρά οι ακόλουθοι: α. Η συνοπτική παρουσίαση του εαυτού σας, καθώς και του τι έχετε σπουδάσει – να ταιριάζουν στη θέση που επιθυμείτε, β. Η αναφορά στην εργασιακή σας εμπειρία με κύρια καθήκοντα και αποτελέσματα - λόγοι για τους οποίους πιστεύετε ότι ταιριάζετε σε αυτή τη θέση και γ. Ο επίλογος με τον χαιρετισμό και την αίτηση για συνέντευξη

 

Η ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟ CV ΜΑΣ: Η πρώτη παράγραφος του cv μας, πρέπει να περιέχει τα προσωπικά μας στοιχεία: ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση, τηλέφωνα, fax, mail. Στο ερώτημα όμως του «τι γράφουμε στη συνέχεια, τις σπουδές ή την προϋπηρεσία;» η απάντηση έχει ως εξής: μόνο αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία, ξεκινάτε από τις σπουδές σας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αρχίζετε και αναφέρετε την εμπειρία σας (άρα αν έχετε το cv σας έτοιμο από τα παλαιότερα χρόνια και απλώς τώρα προσθέσατε προϋπηρεσία, αλλάξτε την σειρά, γράφοντας εκείνη πρώτη). Στις επόμενες παραγράφους αναφέρεστε - με τη σειρά - στις γνώσεις ξένων γλωσσών, στον χειρισμό προγραμμάτων Η/Υ, σε τυχόν σεμινάρια που έχετε συμμετάσχει, παραθέτετε ικανότητες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας και κλείνετε αναφερόμενοι σε hobbies και συστάσεις. Ας τα πάρουμε όμως ένα – ένα...

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Αναφερθείτε σε θέματα όπως: η δυνατότητα ταξιδίων, ή η στρατιωτική σας θητεία ως εφέδρου αξιωματικού - μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αναφέρετε ως mail επικοινωνίας, πάντοτε και μόνο το προσωπικό σας e-mail. Ακόμα και αν δεν έχετε δικό σας υπολογιστή στο σπίτι, να ελέγχετε κάθε εβδομάδα τα mails σας σε ένα internet cafe (μην επικοινωνείτε για κανένα προσωπικό σας θέμα μέσω του εταιρικού σας mail, το οποίο συχνά διαβάζεται από τους ανθρώπους της μηχανογράφησης. Αν μέχρι σήμερα έχετε επικοινωνήσει για ερωτικά ή προσωπικά σας θέματα μέσω του εταιρικού mail, να γνωρίζετε πλέον ότι αυτά τα θέματα δεν έμειναν και τόσο προσωπικά...)

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Η οικογενειακή σας κατάσταση παίζει ρόλο. Το να είστε ανύπανδρος, θεωρείται θετικό σε entry ή junior level εργασίες, καθώς δεν θα επιβαρυνθεί σύντομα ο «βασικός μισθός» σας με επιδόματα γάμου ή τέκνων ή με άδειες κύησης και λοχείας. Αντιθέτως, η ύπαρξη οικογένειας, μαρτυρά σταθερότητα και προτιμάται σε κορυφαίες ιεραρχικά θέσεις!

 

Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΣ: Ξεκινάτε πάντοτε από την πιο πρόσφατη εργασία σας (το τι κάνατε τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν ενδιαφέρει τόσο πολύ αυτόν που το διαβάζει, όσο το που βρίσκεστε σήμερα). Αναγράφετε την κάθε δουλειά σας (full ή part time, έμμισθη ή όχι, στην οικογενειακή επιχείρηση ή σε οποιαδήποτε άλλη), ασχέτως του πόσο «ταπεινή», «μικρή» ή «λίγη» θα μπορούσε να φανεί. Αναλογισθείτε ότι δεν γνωρίζετε αν ο συνεντευκτής σας πέρασε από αντίστοιχους κλάδους, θέσεις ή εταιρίες, ή πόσο σημαντικό είναι αυτό που γράφετε για τη δουλειά που εκείνος θέλει να κάνετε....

 

Καλή σας επιτυχία!

 

Δείτε τον οδηγό του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης για τη "Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος": https://www.dasta.teikoz.gr/images/downloads/gpa/cv_praktiki_TEI%20WM.pdf 

1ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 22.04.13

Θέμα: "Διαχείριση Κρίσεων στον Εργασιακό Χώρο"

Ανακοίνωση: https://www.dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/339--q-q.html

2ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 24.04.13

Θέμα: "Διαχείριση Κρίσεων στον Εργασιακό Χώρο"

Ανακοίνωση:https://www.dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/339--q-q.html

3ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 05.06.13

Θέμα: "Τεχνικές Εύρεσης Εργασίας & Τεχνικές Αυτοπαρουσίασης σε Συνεντεύξεις"

Ανακοίνωση:https://www.dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/389--a-.html

4ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 18.06.13

Θέμα: "Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος"

Ανακοίνωση: https://www.dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/408-2013-06-12-08-19-33.html

5ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 25.06.13

Θέμα: "Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω"

Ανακοίνωση: https://www.dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/413-2013-06-15-19-15-07.html

6ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 03.07.13

Θέμα: "Εντοπίστε τις δυνατότητες σας"

Ανακοίνωση: https://dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/422-2013-06-30-16-25-31.html

7ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 15.12.13

Θέμα: "Τεχνικές Εύρεσης Εργασίας & Τεχνικές Αυτοπαρουσίασης σε Συνεντεύξεις"

Ανακοίνωση: https://dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/571--a-.html

8ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 14.02.14

Θέμα: "Τεχνικές Εύρεσης Εργασίας & Τεχνικές Αυτοπαρουσίασης σε Συνεντεύξεις"

Ανακοίνωση: https://dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/728--a-.html

9ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 17.02.14

Θέμα: "Τεχνικές Εύρεσης Εργασίας & Τεχνικές Αυτοπαρουσίασης σε Συνεντεύξεις"

Ανακοίνωση: https://dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/728--a-.html

10ο Εργαστήριο Συμβουλευτικής/ Ημερ/νια 11.06.14

Θέμα: "Τεχνικές Εύρεσης Εργασίας & Τεχνικές Αυτοπαρουσίασης σε Συνεντεύξεις"

Ανακοίνωση: https://dasta.teikoz.gr/index.php/gpaanaoucements/28-general/1064--a-.html


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ 

ΚΟΛΑΖ

kolaz 2 εργαστήριο

KOLAZ 4o ergastirio

kolaz pics 5 ergastirio praktiki teikoz

kolaz 6 ergastirio

id

7 ergastirio symvouleutikis

erg symv 6-2014


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ, ΚΟΙΛΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Τ.Κ. 50100

ΤΗΛ. 24610 68064/ 24610 68286, FAX 24610 28311, E-mail: praktiki@teiwm.gr, Url: http://dasta.teiwm.gr/


Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται

από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

 


Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΕΣΠΑ      
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ιστοσελίδα π.ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
 

Κοζάνη: praktiki@uowm.gr /Τηλ. 2461068064

Καστοριά: praktikikastoria@uowm.gr /Τηλ. 2467440004

Φλώρινα: praktikiflorina@uowm.gr /Τηλ. 2385054700

Γρεβενά: praktikigrevena@uowm.gr /Τηλ. 6932520901

Πτολεμαΐδα: praktikiptolemaida@uowm.gr /Τηλ. 24610 68050

 
Τετάρτη
Μάιος 2024
22

logo espa 21-27

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής" (ΠΑΔΚΣ), ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς πόρους